een klinkend lied

Toen zei een oude man, een herbergier:

Speek tot ons over eten en drinken.

En hij zei:

Ik zou graag zien dat je leven kon van de geur der aarde en als een luchtplant gevoed kon worden door het licht.

Maar als je doden moet om te eten en de pasgeborene moet beroven van de moedermelk om je dorst te lessen, maak daarvan dan een eredienst.

En je tafel zij een altaar, waarop het reine en onschuldige uit het bos en veld geofferd worden voor wat nog reiner en onschuldiger is in de mens.

Wanneer je een dier doodt, zeg dan in je hart: ‘Door dezelfde kracht die je doodt, wordt ook ik gedood; en ook ik zal worden verteerd. Want de wet die je in mijn hand overleverde, zal mij overleveren in een machtiger hand. Jouw bloed en mijn bloed zijn het sap, dat de boom des hemels voedt’

En wanneer je een appel tussen je tanden vermaalt, zeg dan in je hart: ‘Je daden zullen in mijn lichaam voortleven. En de knoppen van je morgen zullen bloeien in mijn hart. En je geur zal mijn adem zijn, en samen zullen wij ons verblijden door alle seizoenen.’

En als je in de herfst de druiven uit je wijngaarden voor de wijpers vergaart, zeg dan in je hart: ‘Ook ik ben een wijngaard en mijn vruchten zullen voor de wijnpers vergaard worden, en als nieuwe wijn zal ik in eeuwige vaten bewaard worden’.

En in de winter, wanneer je de wijn tapt, dan klinken in je hart voor iedere beker een lied; en laat er in dit lied een herinnering zijn aan de herfstdagen, en aan de wijngaard, en aan de wijnpers.

Kahlil Gibran.

Als ik een groentenpakket bestel via mijn lokaal Voedselteam, krijg ik een klein blaadje mee met wat extra info. Deze week stond er dit gedicht op van Kahlil Gibran. Met dit blaadje informeert deze biologisch-dynamische boerderij de ‘Zonnekouter’ over de stand van zaken op het veld of op het boerderij. Zo besef ik beter waar mijn voedsel vandaan komt en komt dit lied tot leven.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s