Almere scheert haar schaapjes.

Frederica werd vandaag gestript voor een kijklustig publiek. Haar wollen jasje werd vakkundig geschoren door Martin, de Friese schaapscheerder. We staan op een rode loper net voor de schaapstal. Een modern houten gebouw, waar Frederica samen met 40 andere drachtige ooien de rest van de winter zal doorbrengen. Maar ze zullen niet alleen zijn. In deze hippe schaapskooi komt een verwerkingsstraat voor wol. In de loop van het jaar zullen met behulp van eenvoudige machines deze geschoren wol verwerkt worden tot een hedendaags eindproduct. Vandaag gaf de Almeerse Wolunie het startschot voor de opening van de wolfabriek.

almere

Het was de wetshouder van Almere die de eer kreeg om het eerste schaap te scheren. Deze middag kwamen 40 ooien aan de beurt. Ze vormen de voorhoede van een kudde van 150 schapen die aan natuurbeheer doen rond Almere. Deze natuurlijke grasmachines zijn in eerste instantie  prima voor het verwijderen van de berenklauw. Elk jaar wordt de vacht van deze begrazers verwijderd zodat de schapen fris aan de start kunnen gaan van de lente. Elk schaap levert zo’n 4,5 tot 6,5 kilo wol op.  Op een enkeling na die de vachten gebruikt om er thuis mee aan de slag te gaan, was er weinig interesse voor deze wol. De ‘Stad & Natuur’ bedachten dat het toch wel jammer is  dat dit bij-product van de graasmachines zomaar verloren gaan. Daarom vroegen ze aan het design bureau Overtreders om een project te ontwikkelen om deze wol te valoriseren. Ze gingen op zoek in Nederland naar een verwerker van wol. Niettegenstaande er heel wat schapen grazen in Nederland, zoals we ook op de trein konden zien, is er geen verwerkende industrie meer voor dit product. Omdat het nogal sneu leuk om naar Duitsland te trekken bedachten de Overtreders om de wol lokaal te verwerken. Het idee past in de trend om de korte keten tussen landbouwproduct en consument sterker te maken. De lokale bewoners van Almere zullen in de schaapstal workshops kunnen volgen waarbij ze leren ervaren om wol te verweken tot producten. Samen met ambachtslieden, kunstenaars en ontwerpers zullen de bewoners het wol van de schapen omtoveren tot een product.

schhap

De ‘wolfabriek’ zal ook openstaan als werkplaats voor ontwerpers of ambachtslieden die hun eigen wol willen wassen, verven, kaarden of omvormen tot fabricaten.

Wat ik leuk vind aan dit project:

-is het innovatieve idee om het bij-product van de begrazende schaapjes te valoriseren in een korte keten

-het is een inzichtelijke manier om te leren hoe wollen kleren gemaakt worden. Door het productieproces in één ‘straat’ op te stellen, krijg je in één blik een helder beeld van het productieproces.

-het project wil ‘trendy’ zijn, wat duidelijk is in de vormgeving en voorstelling van het project. Schapenwol is niet gelijk aan geitenwol.

-het gebruikt van een bij-product dat op dit moment niet gevaloriseerd wordt, en dus anders bijna wordt weggegooid.

-de Wolunie brengt verschillende types mensen en hun kennis samen. Van de herder die de schapen hoedt, tot de designer van kledij, de ambachtslieden die schapen scheren en spinnen, de natuurliefhebber die planten levert om de wol te verven, en de ‘hobby’ klerenmakers.

Wat spreekt jou aan in dit project? Werk je ook met lokale producten, of zou je graag zelf met wol aan de slag gaan? Laat het me weten en stuur me een mailtje.

schapen almere

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s